Demensramt
Centret
     
 

Historien

 
 
Kallerupvej - et livgivende fristed

 
 
Verner Jensen   Verner Jensen

 

Verner Jensen var med til at starte den allerførste erfarings-gruppe for tidligt demensramte i Odense i 1998. Det blev begyndelsen til etableringen af Kallerupvej – som har været et livgivende fristed for ham og mange andre siden da.

Da Verner Jensen fik stillet diagnosen Alzheimers demens i 1997, blev hans liv total forandret. Håbløshed og rådvildhed var hans første reaktioner, og senere blev han meget deprimeret over sin nye livssituation.

- Jeg lukkede mig inde og ville ikke snakke med nogen mennesker. Jeg gik helt i sort. Og der var jeg, indtil min kone en dag spurgte, om jeg ville snakke med en socialpsykiatrisk sygeplejerske, som gerne ville i kontakt med de mennesker, der var tidligt diagnosticeret. Det ville jeg ikke, siger Verner med et smil i øjnene og fortsætter:

- Men min kone inviterede hende alligevel. Og så fik vi besøg af Ulla Thomsen. Samtalen endte med, at hun bad mig om at være med til at samle en gruppe af yngre og tidligt diagnosticerede demente, som skulle udveksle erfaringer og være med til at udbrede kendskabet til yngre dementes situation.

Det blev starten på etableringen af Rådgivnings- og kontaktcentret for demensramte og pårørende på Kallerupvej.

Hyggeligt samvær
I begyndelsen var det svært at få skabt kontakt til andre yngre og tidligt diagnosticerede demente. Så det endte med, at vi satte annoncer i Odense Kommunes og Alzheimerforeningens blade. Og det gav pote. Efterhånden fik vi samlet en gruppe på seks personer, som holdt til i Alzheimerforeningens kælderlokaler på et lokalt plejecenter.

- Vi snakkede om vores erfaringer med sygdommen, og hvordan den påvirkede vores hverdag. Men vi fandt hurtigt ud af at snakke om alle mulige andre ting, fordi vi kunne ikke holde ud at snakke om sygdom og død hele tiden, pointerer Verner og tilføjer:

- Det var dejligt at have sådan et fristed, hvor vi kunne hygge os med hinanden. Og hvor vi ikke hele tiden skulle tænke på, at vi dummede os – for det gjorde vi jo alle sammen.

Næste skridt var, at de fik etableret en ægtefællegruppe for at få dem med i fællesskabet. Og derefter gik det stærkt med at få etableret centret.

Pionerarbejde
Da Rådgivnings- og kontaktcentret var blevet etableret i efteråret 2000 med Ulla Thomsen som leder, blev der sat gang i en masse forskellige aktiviteter. Blandt andet blev der nedsat en gruppe af demensramte, som skulle være med til at formidle til andre tidligt demensramte, pårørende, plejepersonale på ældreinstitutioner, studerende på uddannelsesinstitutioner og politikere om yngre dementes livssituation. Det var lidt af et pionerarbejde.

- I starten syntes jeg, at det var meget svært at stå frem foran en stor forsamling og fortælle om mig selv. Men efterhånden som jeg vænnede mig til det, blev det mere og mere spændende, fordi folk var meget optaget af det, vi fortalte, siger Verner.

Og efterhånden fik både kommunale ledere, politikere og ikke mindst medierne også øjnene op for, at her var en gruppe mennesker, der har nogle helt særlige udfordringer.

Nyt at leve for
Verner har været dybt engageret som frivillig på Kallerupvej siden begyndelsen i 2000, og han er først for nylig trådt ud af bestyrelsen. Og tiden og samværet med andre ligesindede har betydet meget for hans liv.

- Det har været livgivende for mig at komme på Kallerupvej. Det gav mig simpelthen noget nyt at leve for, siger Verner afslutningsvis.

 
     

 

Tilbage til Centret
H

Nyheder

21. november 2018

Aktivitetskalender

Se eller download aktivitetskalenderen for december 2018 til februar 2019. Klik på "Læs mere"


14. november 2018

SyngSammen

Se information om SyngSammen. Klik på "læs mere"


7. november 2018

Kallerup Aftenskole

Se eller hent kursusfolderen for vinteren 2018/2019 Klik på "læs mere"


Alzheimer avisen

Seniorhus Odense

Alzheimerforeningen

 

Mød os på Facebook

 
  www.kallerupvej.dk - Kallerupvej 58 - Tlf. 6619 4091 - 5230 Odense M
Email: kallerupvej58@gmail.com