Demensramt
     
  Driver rovdrift på min mand  
     
 
Lise Rabenhøj   Lise Rabenhøj

Bioanalytiker
Født 1945
Gift
2 børn og 3 børnebørn
Bor i Bellinge

Jeg føler, at jeg driver rovdrift på min ægtefælle. Ikke fordi jeg har lyst til det. Men det er sådan, det ofte kommer til at virke, fordi der er så mange ting, jeg gerne vil, men jeg ikke længere kan. Det fortæller Lise, som har Alzheimers demens.

 Jeg har en meget forstående og hjælpsom mand. Han gør alt for, at vi kan få hverdagen til at fungere så godt som muligt. Det er jeg meget taknemmelig for. Men det kan også være svært. Oftere og oftere sker det, at min mand tager over, når jeg skal gøre nogle praktiske ting. Det kan for eksempel være, når jeg skal lave mad eller sætte vasketøj over.

I den bedste mening
Tidligere har han aldrig lavet mad, så det er en helt ny oplevelse, at han kommer ud i køkkenet og blander sig. Så siger jeg til ham, at han skal gøre det sådan og sådan, men det er ikke altid, at han så gør det, som jeg siger. Jeg ved godt, at han gør det i den bedste mening, men nogle gange bliver jeg så gal over, at jeg ikke længere selv kan finde ud af at lave mad. Samtidig bliver jeg ked af, at jeg bliver ked af det, for jeg også skal huske at være taknemmelig over, at jeg har så god og sød en mand. Men det kan nogle gange være svært, når jeg samtidig er både vred og ked af det.

I de situationer bliver jeg også meget stresset og uendelig træt. Der sker så meget inde i mit hoved på en gang, når jeg skal lave mad eller skal ud at købe ind. Og meget ofte sker der det, at jeg slet ikke kommer hjem med det, der står på indkøbssedlen. Og så er det, at jeg bliver træt. Uendelig træt. Og når jeg har det sådan, så skal han bare gå sin vej, ellers går det galt.

Mister fatningen
Han kan også hurtigt få mig ud af fatningen, hvis han for eksempel står og kigger mig over skulderen, når jeg skal komme tøj i vaskemaskinen. Så bliver jeg nervøs – og så er det først, at det går galt for mig. Og så bliver jeg irriteret over, at han er ved at overtage det hele derhjemme. Jeg vil jo gerne selv, men det er som om, at jeg slet ikke har nogle ting, jeg skal gøre længere. Det gør mig ked af det. På den anden side er jeg også taknemmelig for, at han hjælper så meget, for jeg kan jo som regel alligevel ikke finde ud af det selv. Og så er det, at jeg bliver ked af det. Jeg kan mærke, at jeg stiller store krav til mig selv – ofte for store krav. Når det så går galt for mig, bliver jeg frustreret og vred på ham. Og det er ikke retfærdigt, for han hjælper mig jo så meget hele tiden.

Får dårlig samvittighed
Jeg ved også godt, at han har opgivet en masse af sine fritidsinteresser og aktiviteter for min skyld. Han gør rigtig meget for at hjælpe mig. Det er jeg meget glad for. Men samtidig har jeg også dårlig samvittighed over det, fordi jeg synes, at jeg bliver for stor en belastning for ham. Så jeg er bange for, at jeg kommer til at drive rovdrift på ham – selv om det ikke er det, jeg ønsker.

 

 

Lise og Søren Rabenhøj


Tilbage til Livet med demens
H

 

Nyheder

21. november 2018

Aktivitetskalender

Se eller download aktivitetskalenderen for december 2018 til februar 2019. Klik på "Læs mere"


14. november 2018

SyngSammen

Se information om SyngSammen. Klik på "læs mere"


7. november 2018

Kallerup Aftenskole

Se eller hent kursusfolderen for vinteren 2018/2019 Klik på "læs mere"


Alzheimer avisen

Seniorhus Odense

Alzheimerforeningen

 

Mød os på Facebook

 
  www.kallerupvej.dk - Kallerupvej 58 - Tlf. 6619 4091 - 5230 Odense M
Email: kallerupvej58@gmail.com