Demensramt
     
  Tryghed, fællesskab og gode oplevelser  
     
 
John Møgelhøj   John Møgelhøj


For John Møgelhøj åbnede der sig en helt ny og ukendt verden, da han trådte ind af døren til Kallerupvej. Det er en verden af tryghed, fællesskab og gode oplevelser. Og det har været med til at give ham en ny mening med livet.

 

- Jeg har brug for at blive mødt og respekteret som det menneske, jeg nu er. Jeg har mistet nogle af mine tidligere færdigheder. Til gengæld er de blevet erstattet af nye sider i mig selv efter, at jeg begyndte at komme her på Kallerupvej. Sider som jeg slet ikke selv vidste, at jeg havde, siger John Møgelhøj og fortsætter:

- Det gik meget hurtigt op for mig, at kimen til at løse nogle af mine problemer ligger i at være med i et meningsfuldt fællesskab sammen med andre mennesker, som er i en nogenlunde tilsvarende situation. Og det fællesskab har jeg fundet nu.

John fik diagnosen Alzheimers sygdom for knap tre år siden. I begyndelsen af 2011 blev han introduceret til Kallerupvej af sin demenskoordinator Kim Augustsen. Og det blev starten på et nyt kapitel i Johns liv.

Fra taber til vinder
John har altid været åben omkring sin sygdom, men han har ikke altid oplevet, at andre mennesker har været parat til at møde ham med samme åbenhed. Tværtimod.

- I min situation har jeg ikke brug for, at andre mennesker hele tiden sætter spørgsmålstegn ved mig og min person. Jeg har heller ikke brug for at blive passet op i hoved og – undskyld udtrykket – røv. Men jeg har brug for, at folk forstår mig og accepterer mig – ikke for hvad jeg er, men for hvem jeg er. Og det er lige netop på den måde, de gode mennesker her på centret har taget imod mig, pointerer han og tilføjer:

- Og netop derfor føler jeg mig godt tilpas med at være her. Jeg oplever, at der er en høj grad af tryghed i gruppen. Jeg føler, at jeg kan være mig selv – og at jeg har lov til at være mig selv. På den måde har jeg flyttet mig fra at være i en taberposition til at komme i en vinderposition, fordi jeg får mulighed for at udvikle nogle nye sider af mig selv.

Ny mening med livet
Noget af det der har gjort størst indtryk på John ved at komme i centret er, at han er kommet ind i et fællesskab, som mere taler mere til følelserne end til hjernen.

I sit erhvervsaktive liv har han arbejdet meget med tal og bestridt mange ansvarsfulde stillinger, men de færdigheder er stort set forsvundet nu. Derfor var han i den situation, at han skulle finde et nyt indhold i den del af livet – og det har han fundet på Kallerupvej.

- Det giver meget mening for mig at være med i et fællesskab, hvor jeg føler, at jeg kan få en masse gode oplevelser og lære af de andre og deres måder at leve livet med demens på. Desuden oplever jeg, at jeg kan bidrage til fællesskabet med nogle af de erfaringer og færdigheder, jeg har tilbage. På den måde får vi sammen skabt et fællesskab, hvor vi påvirker og udvikler hinanden på det personlige plan. Og det giver rigtig god mening for mig at være i sådan et fællesskab, siger han og tilføjer:

- Når man giver noget af sig selv, får man også altid noget tilbage.  Det her er hjælp til selvhjælp i ordets bedste betydning.  

 

Samværet er det vigtigste
Når John ikke snakker så meget om de aktiviteter, de laver i gruppen, så er det fordi, at det er samværet med de andre mennesker, der er det vigtigste for ham.

- Det er ikke så afgørende for mig, om vi tager på museum, i teatret eller går en tur i naturen. Det vigtigt er samværet med disse dejlige mennesker, som har været med til at så kimen til, hvordan jeg skulle komme videre i mit liv efter, at jeg havde fået en demensdiagnose, pointerer han og tilføjer afslutningsvis: - Og de kim har nu vokset sig til blomster, der folder sig ud i fuldt flor.

 

Efterskrift (red.) John er med i ODS-gruppen, som tager rundt og fortæller om livet med en demenssygdom.

I den lille video herunder kan du opleve John "live".

Se videoen med John Møgelhøj på YouTube

 

John Møgelhøj
Fra kunstudstillingen "Kunsten at leve med demens" på Filosoffen i Odense,
juni 2012.Tilbage til Livet med demens
H

Nyheder

21. november 2018

Aktivitetskalender

Se eller download aktivitetskalenderen for december 2018 til februar 2019. Klik på "Læs mere"


14. november 2018

SyngSammen

Se information om SyngSammen. Klik på "læs mere"


7. november 2018

Kallerup Aftenskole

Se eller hent kursusfolderen for vinteren 2018/2019 Klik på "læs mere"


Alzheimer avisen

Seniorhus Odense

Alzheimerforeningen

 

Mød os på Facebook

 
  www.kallerupvej.dk - Kallerupvej 58 - Tlf. 6619 4091 - 5230 Odense M
Email: kallerupvej58@gmail.com